Masahiro Oki
1919 - 1985
În imaginea din stânga, Oki Sensei (stg) împreună cu Morihei Ueshiba, fondatorulul AikiDo-ului;
În imaginea din dreapta, B.K.S Iyengar, și Swami Satchitananda, invitați la IYTA World Yoga Convention organizată de Oki sensei în 1980.
Educația sa l-a familiarizat de timpuriu pe Oki cu artele marțiale și Zen-ul.
La 14 ani îl întâlnește pe călugărul U-Otama, activist proeminent al independenței statului Burma, de la care deprinde pentru prima oară tehnici yoga.
A urmat academia militară și, chiar înainte de începutul războiului, un scurt curs de medicină.
A studiat Zen-ul în China și buddhismul tibetan în Mongolia și Tibet. În India, printre altele, s-a oprit un timp și în ashramul lui Mahatma Gandhi, unde conceptul de yoga în raport cu viața practică s-a maturizat în experiența sa.
Printre altele, a ținut prelegeri private despre sistemul Oki Do Yoga si familiei regale japoneze.
Cunoștea mai multe arte marțiale ( Este important de știut că, aceasta experiență a artelor marțiale se răsfrânge și în exercițiile shusei-taiso din Oki-Do Yoga, făcând din acestea un excelent mijloc de a conștientiza și dezvolta centrul tanden (popular, hara) (1)
"Oki-do Yoga este o "cooperare" între învățături teoretice și practice din yoga indiană clasică, din filozofia taoistă - în special în ce privește principiile yin și yang, din artele marțiale japoneze cât și din medicina orientală și occidentală.
Această întrepatrundere este făcută astfel încât dă un rezultat extrem de operațional, mult peste ce ne-am putea imagina că ar rezulta din juxtapunerea diverselor sale elemente. (2)
Exercițiile corective gyoho
Primul obiectiv al gyoho este să ne putem oferi posibilitatea de a elimina distorsiunile cronice ale corpului/minții care declanșează maladia.
Obiectivul pe termen lung este regenerarea energiei vitale, pentru ca aceasta să poata orienta ființa către auto-vindecare."
Masahiro Oki
(1) Descoperirea si "ancorarea" în hara a centrului de greutate - foarte importanta recastigare a unei conditii pierdute de omul civilizat, urban; el trebuie sa regaseasca aceasta conditie lasand "usorul sa urce (spre cap) si greul sa coboare (spre abdomen)"
ANCORAREA IN HARA A CENTRULUI DE GREUTATE - "Hara no aru ahito" - cel care este centrat în adevăratul său centru; stie ce e important și ce nu; vede Realitatea așa cum este; tenacitate dar și suplețe interioară care-i permite să facă față la orice încercare la modul cel mai natural" (Mario Sorin Vasilescu - Zen, a regăsi ordinea fireasca a lumii)
(2) Oki sensei a creat (poate) singurul sistem in care se poate circula "nepedepsit" intre cele doua tipuri de corpuri subtile - cel indian si cel japonez (in mod normal, amestecul "formelor traditionale" produce cele mai nefaste consecinte). Mai multe despre acest subiect, AICI