Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaRespiratia drumetului

Autor: Mario Sorin Vasilescu
Sa fi uitat Omul ce datoreaza mersului pe jos, acestui prim semn de inaltare integrala, de depasire a conditiei animale? Se pare ca da, privind coloanele nesfarsite de masini infasurate in fuiorul sufocant al gazelor de esapament sau pe anchilozatii lor manuitori de volan!

Si totusi, nimic nu este mai la indemana, mai simplu si mai sanatos decat sa pasesti pe propriile tale picioare, punctand prin ritmul pasilor tai simfonia muschilor, respiratiei, suvoaielor de sange proaspat. Si daca un banal sfert de ora de plimbare in parc este de nepretuit, atunci cat poate valora drumetia primaveratica sub cer neingradit, prin vai albastre, pe fir cantator de ape, in sunetul de orga al padurii...


• Sa respiram oriunde ne-am afla, sa respiram cu toata fiinta, prin toti porii pielii, prin ochi, palme, talpi...

• Fiind vorba de talpi, in excursiile mai lungi incepeti totdeauna ziua in zori, mergand cu picioarele goale prin iarba inca firava, neocolind pietricelele rotunde, ci calcand cu nadejde, lasand talpile sa invie din somnul incaltarilor.

• Nu uitati ca, mergand, sa rasuciti – pentru cateva zeci de pasi – palmele spre inainte, tinand coatele pe langa trup. Este aceasta o straveche Mudra (simbol yoghin), care cere coloanei sa se indrepte, pieptului sa se deschida, sufletului sa se inalte.

• Impartiti-va drumul in etape precise, obtinand astfel un ritm al mersului si al odihnei.

• In rastimpurile de popas, practicati respiratia ampla, controlata, veghind ca toracele sa se umple ca o para, de jos in sus si sa se goleasca de sus in jos. Incepeti exercitiile din picioare, apoi stand turceste (pozitie excelenta pentru odihna) si terminati, daca se poate, culcati pe spate.

• In general, mergand, formati-va un ritm respirator cat mai economic si perfect sincronizat cu mersul. Nu exista retete; astfel, la unii, inspiratia poate fi egala cu expiratia (de ex. 4 pasi – 4 pasi), iar la altii expiratia poate fi mai lunga.

• Totul este sa va observati singuri, iar o data consemnata maniera optima de respiratie, sa o mentineti ca pe un prieten de drum.

• Un procedeu de valoare inestimabila se vadeste a fi Vraman Pranayama; va recomand ca, mergand, sa o executati cel putin o data pe ora... In primele 2-3 zile multumiti-va sa inspirati 4 pasi si sa expirati 4 pasi. Apoi treceti la formula 6 pasi inspiratie – 8 pasi expiratie. Cand dupa circa o saptamana sunteti stapani pe tehnica, utilizati ritmul propriu-zis de Vraman: 8 pasi inspiratie – 12 pasi expiratie.
Este o conditie sine qua non sa respectati gradarea descrisa, pentru a evita efecte neplacute. In schimb, o data aflata in deplina noastra folosinta, respiratia aceasta maiestrita devine o bagheta magica la a carei atingere plamanii se insanatosesc, singele se purifica, mintea e treaza, iar fiinta afla ce este calmul dinamic, linistea clocotind de viata, bucuria creatiei si generozitatii...


E prea frumos pentru a crede? Exista o maxima yoghina care spune: "Nu crede decat in ceea ce obtii tu insati, practicand!" Asa ca... practicati!


Alte articole din categorie:

Credinta
Proiectul "De vorba cu Bunicii"
Petitie la CNA privind reclamele Romtelecom
Oferta Telecom si managementul Blasfemiei
Moş Crăciun
pentru Rosia Montana(2)
pentru Rosia Montana
Uite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana
Am amplasat primele 5 corturi pentru Rosia Montana in Bucuresti, dar avem nevoie de voluntari!
B*una pe zi
Durckheim - Cateva riscuri de practicã improprie a exercitiilor spirituale
EXERCITIU (SI) PENTRU COXATROZA
Afectiuni ale Coloanei
FICATUL
TICURILE VERBALE(c) 2002-2018 www.gnspy.org