Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaCongresul de la Assisi

Dincolo de peripetiile plecarii si intoarcerii, pe care le consider un exercitiu clar de karma yoga, motiv pentru care nu am de gand sa fac nici un fel de reclamatie, nici la Eurolines nici, din cu totul alte motive, la Atlassib../ deci dincolo de acestea, Congresul, cu titulatura oficiala PRIMUL CONGRES MONDIAL DE YOGA TRADITIONALA, a fost o autentica reusita, aproape din toate punctele de vedere.

Primul cuvant de lauda il merita Antoanietta Rozzi, care chiar a reusit, pornind de la sfaturile si impulsului gurului ei si a lui Eros, Sri Swami Chidanda Maharaji, spiritul rector de la Rishikesh (ashram-ul considerat drept capitala mondiala, sau macar indiana neoficiala a yogai), unul din principalii trei discipoli directi ai lui Sri Swami Sivananda Maharaji, sa adune PENTRU PRIMA OARA principalele scoli indiene de yoga in organizatia Sarva Yoga International (puteti vedea site-ul) unde sa se intalneasca cu federatiile europene (deocamdata) care se ocupa cu adevarat de Yoga, dar mai ales sa reuneasca reprezentantii de varf ai acestor scoli traditionala in Congresul de la Assisi.

Si acestora un cuvant laudativ sincer, pentru ca nici o clipa nu au subliniat vreun monopol indian asupra fenomenului, accentuand in luarile de cuvant de la deschidere / inchidere (televizate pe un post italian). Deasemenea se pare ca incep sa inteleaga si iminenta vartejului de schimbari care ne asteapta dar si rostul si posibilitateaaplicarii practicii yoga ca una din posibilele solutii. Ca si responsabilitatea fata de societate si individ a celor care practica si predau yoga. Sincer imi doresc sa vad accentuata aceasta preocupare, mai ales ca vine din partea unor oameni al caror cuvant este atat de ascultat.

Revenind la munca Antoniettei si a Sarva Yoga International cat si la reusita Congresului trebuie stiut ca s-a dus un intreg razboi, generat de diferite organizatii pseudoyoghine dar cu pretentii cu scopul de a impiedica tinerea Congresului, inclusiv prin incercarea de a convinge participantii dar mai ales invitatii indieni si europeni sa nu participe (numai eu am primit vreo 5 invitatii, pe unele le-am fw Antoniettei, pe unele le-am sters, pe altele nu...in care mi se specifica "...Dear Director (???) of National Group...nu mergeti la Assisi, e o facatura, sunteti invitatul nostru la Congresul de yoga de la New Delhi (care nu s-a tinut nici pana azi:) )..." si tot asa. In alte cazuri s-a recurs la amenintari directe sau la provocari ordinare si la defaimari acuzand Sarva Yoga International de toate mizeriile posibile.
Rezultatul? Congresul de la Assisi s-a tinut, a fost un real succes. Ce mai conteaza restul? Da, conteaza, dar pe alte planuri.Prezenta romaneasca si a GNSPY-ului

Primirea si gazduirea au fost exceptionale, cu tot ce inseamna ospitalitate si respect.
Asa cum am mai spus, invitatii indieni raspundeau de conferinte si meditatii, iar cei europeni raspundeam de atelierele practice tinute dimineata, intre 7 (de fapt 6,45) si 8,30 (in grupa noastra cam pana la 9 fara cinci, aproape sa piarda micul dejun:)
Noi, europenii cu atelierele matinale eram 11 (nu 9 cum am socotit la un moment dat). In dimineata deschiderii congresului fiecare din cei 230 de participanti care se inscrisesera si la ateliere a optat pe o lista pentru un profesor sau altul. Cand inainte de pranz m-am uitat sa vad de curiozitate cati erau la mine, am vazut 13 inscrisi, intre care si singurii 3 care ma cunosteau pentru ca lucrasera cu mine si la Zinal. Bun, mi-am zis, macar nu am venit sa stau... Cand iesim sa mergem la deschiderea oficiala a Congresului, ma uit din nou, si recunosc, mi s-a parut ca nu vad bine. Cand veti vedea imaginea de pe film veti intelege. Se depasise cu cateva nume capacitatea limita a salii "Chakra" in care aveam sa lucrez. A doua zi dimineata, impreuna cu traducatoarea din franceza in italiana si engleza, Maria Giovanna careia trebuie sa-i multumesc si acum in romaneste:), pentru cat de bine s-a descurcat, traducand si sesizand orice nuanta a celor spuse de mine dar si pentru ajutorul uman si tehnic permanent si pentru bunavointa cu care ne-a inconjurat!, ziceam deci ca noi doi am numarat 57 de oameni. Din 230 si cu alti 10 colegi "concurenti" . Nu am ce comenta, s-a lucrat cu o intensitate deosebita nascuta dintr-o curiozitate si un interes totusi greu de explicat. Cand simtind ca suntem pe aceiasi lungime de unda am inceput sa alternez exercitiile cu principiile i-am vazut scriind din ce in ce mai des in caiete si uitandu-se unii la altii. Au inceput sa ceara lamuriri si explicatii, mai ales pentru trecerea in viata de toate zilele. Stiti ca tema mea era "Asana ca lectie de viata" (cred ca asta a fost motivul hotarator sau macar unul din cele mai importante care i-a adus la mine, nu tratam teze filozofice sici subiecte ezoterice, ci punctam pe viu relatia viata / asana). Cand am ajuns la cele trei categorii de oameni intalniti in yoga,amatorii, practicienii si yoghinii aparent a fost doar o tacere mai marcata, dar pana seara congresul vuia. Prin gradina, mergand la masa, venind de la masa, mergand spre diferite conferinte, etc cursanti de la alti profesori veneau, se scuzau ca nu pot veni si la mine, dar staruiau sa reiau tema cu tripla structura. Si elevii mei si acestia au avut o intrebare incuietoare: Mario, dar indienii veniti aici sunt yoghini - yoghini sau doar practicieni? Intrebarea se repeta aproape obsesiv, desi raspunsul meu se transmisese deja prin cursanti. Si anume, ca omul se cunoaste dupa fapte, si mai ales in cele pe care le face fara sa stie ca e vazut, dar si in cele in care se stie vazut si-l poti masura cat de sincer e. Daca si tu esti sincer si doar constati. Pur si simplu. Dar am mai adaugat ca e greu de crezut ca Antoanietta a adus la un asemena congres simpli practicieni. Dealtfel am avut ocazia sa-i aud vorbind dar mai ales rostind mantra scolii fiecaruia si am auzit o sinceritate pornind din toata inima lor. Credeau in ceea ce faceau, chiar daca nu intotdeauna ajunge acest lucru.

Cu ajutorul Mariei Giovanna am reusit sa realizam in italiana si engleza fise cu principiile yogai si ale relatiei Yoga / asana / viata, exercitiile de baza dar si cu exercitiile "trusa de prim ajutor" pentru diferitele probleme ale cursantilor. Si aici cei care lucrau cu alti profesori ne-au cerut fotocopii de fise.Ecouri

Sunt cateva amanunte la care vreau sa revin cu alta ocazie, cum e prietenul australian care luase la rand cursurile din oras in oras, cautand ceea ce simtea el ca trebuie sa fie yoga adevarata si care marturisea ca prima oara o intalnise aici, la Assisi, in cursul nostru. Era literalmente fericit. Sau cu indienii (cursanti, nu maestrii invitati) veniti la Assisi si care au preferat cursul nostru.Mai multi dintre cursanti au constatat recuperarea unor zone bolnave, ca in cazul unei doamne cu tenis-elbow sau a unei tinere profesoare cu mari probleme cervicale.Desi stiau ca pot raspunde pe net (toti si-au notat adresa mea dar si cea a site-ului nostru, motiv care ma face sa propun ca principiile si articolele cele mai importante cu lectii sau marturii ale elevilor GNSPY sa inceapa a fi traduse in franceza, engleza si italiana) abia dupa 20 mai, unii s-au grabit sa scrie exprimandu-si multumirea pentru curs si speranta ca fie eu as putea ajunge acolo pentru conferinte si ateliere (mai ales cei din Sicilia), fie ei ar face bucurosi efortul sa ajunga in Romania si mai ales la Moeciu.

Sabina Cesaroni scrie:
"Bonjour Mario je viens de rentrer a' Florence apr'es le stage d'Assisi, et de'ja' j'ai bien des informations precieuses que tu m'a donne'es Merçi......
Je voudrais avoir des info plus precises a' propos du stage que tu donnes au mois d'aout en Romanie. Je viens de chercher ton site mais j'ai des proble'mes a' le trouver en italien...est- ce que tu peux me donner les coordonne'es plus precises a' ce propos?!
Merçi encore
Je voudrais bien paser un moment avec votre pratique que je trouve extraordinaire et qui est tre's proche a' mes e'tudes et espoires.
Ciao
A presto
Hari om
Sabina cesaroni

iar
Francesca Munaro scrie, dupa ce-si descrie problemele cu coloana legate de programul pe care vreau sa i-l trimet:
"P.S. Volevo dirti che le tue lezioni ad Assisi hanno colpito molto tutti, all'ISFIY abbiamo parlato e ci piacerebbe tanto seguire qualche tuo seminario se ne fai. Potresti farmi sapere se magari fai seminari durante i weekend ai quali si possa venire?
Grazie grazie grazie
Francesca"...

Despre orasul Assisi si Sf Francesco de Assisi dati-mi voie sa vorbesc separat, e atat de puternica prezenta lui in oras, mai prezenta, percutanta si penetranta decat gigantica manastire dedicata primului stigmatizat total - purta pe trup toate ranile din patimile Mantuitorului - din istoria crestinismului si care parca planeaza deasupra orasului.

Multumesc prieteni.

Antoanietta's messagewww.sarvayoga.org

Alte articole din categorie:

Cursuri de YOGA la Bucuresti in 2019-2020
Moieciu 2019 - Tematica
Contributia 2% 2019
Cursul de Yoga pt. anul I - Tematica anului 2018-2019
Tabara de Yoga de la Moieciu - 2018: "Inceputuri..."
Cursuri de YOGA la Bucuresti in 2017-2018
Moieciu 2017 - Cat costa, cum ajung, program, cazare, ce sa imi iau cu mine
Yoga in Bucuresti - programul cursurilor pt. 2016-2017
Moeciu 2016 in plina desfasurare
Moieciu 2016 - Program
Tabara de vara de la MOIECIU: 24 - 31 iulie 2016 - Yoga si inima
Dalles miercuri, 22 iunie 2016 - Iubirea si regasirea sensului vietii
Ziua Internationala a Yogai - editia 2016
Dalles miercuri, 18 mai 2016, Acceptarea bolilor si regasirea sensului vietii, invitat Dan Mircea Farcas
Vacanta de Sfintele Pasti - cursurile GNSPY din Bucuresti se vor relua incepand de joi, 5 mai 2016(c) 2002-2018 www.gnspy.org